Khan Jamal -
Khan Jamal

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Geboortenaam
Warren Robert Cheeseboro
Geboren
(
1946/07/23
)
23 juli 1946
Jacksonville, Florida , VS
Ging dood 10 januari 2022
(2022-01-10)
(75 jaar)
Philadelphia , Pennsylvania , VS
Genres Jazz
instrumenten vibrafoon , marimba , percussie
jaren actief
1960-2022
Etiketten Steeplechase
bijbehorende handelingen
Byard Lancaster , Sunny Murray

Khan Jamal (23 juli 1946 – 10 januari 2022), geboren als Warren Robert Cheeseboro , was een Amerikaanse jazzvibrafoon en marimbaspeler . Hij richtte de band Sounds of Liberation op in 1970. Hij werd door Ron Wynn beschreven als "een bedreven solist bij het spelen van vrij materiaal, jazzrock en fusion , hardbop of bluesy - fare."

Vroege leven

Warren Robert Cheeseboro werd geboren in Jacksonville, Florida , op 23 juli 1946. Zijn vader, Henry McCloud, werkte als ondernemer; zijn moeder, Willa Mae Cheeseboro, was een stride pianist . Hij groeide op in Philadelphia en begon de vibrafoon te spelen tijdens het laatste deel van zijn tienerjaren in het midden van de jaren zestig. Jamal studeerde aan de Granoff School of Music en de Combs College of Music .

Carrière

Jamal speelde voor het eerst voor een groep genaamd Cosmic Forces in het laatste deel van de jaren zestig. Hij speelde ook met The Sun Ra Arkestra . Nadat hij de groep had verlaten, werkte hij samen met een aantal andere voormalige leden om te spelen met de groep Untouchable Factor van op Dogtown/Brewerytown.

Naast het leiden van zijn eigen groepen, trad Jamal in de jaren 80 op met Ronald Shannon Jackson 's Decoding Society, Joe Bonner , Billy Bang , Charles Tyler en anderen. Zijn eerste solo-album was Drum Dance to the Motherland , een live-opname die werd gehouden in een klein café in zijn woonplaats en voor het eerst werd uitgebracht in 1973. Het werd in 2020 opnieuw uitgegeven door Eremite Records , waarbij het label het omschreef als "de meest legendarische privé- album press underground jazzalbum van de jaren 70". Een ander solo-album van Jamal, Infinity (1984), werd in 2021 opnieuw uitgegeven door Jazz Room en door WBGO "spiritual jazz" genoemd .

De stijl van Jamal verbond de twee contrasterende vormen van freejazz en jazzfusion . Hij stond ook bekend om zijn vaardigheid in het veranderen van modi en stemmingen, evenals zijn veelzijdige manier om muziek te maken. Hij trad regelmatig op tijdens het Vision Festival .

Priveleven

Jamal had twee zonen: Khan II en Tahir. Hij stierf op 10 januari 2022 in het Chestnut Hill Hospital in Philadelphia . Hij was 75 en leed aan nierfalen voorafgaand aan zijn dood.

discografie

Naam Jaar publicatie
Drumdans naar het moederland 1972 Dogtown
Geef de vibes wat 1974 Handpalm 10
De rivier 1978 Philly Jazz 1002, met Bill Lewis
oneindigheid 1984 Con'brio 001; Stash 278; Jambrio 1001; Jazzkamer 006
Duistere krijger 1984 Steeplechase
Drie 1985 SteepleChase met Pierre Dørge, Johnny Dyani
De reiziger 1985 Steeplechase
Denk aan je 1986 Storyville 4138
Spreek gemakkelijk 1988 Gazell 4001
Neem geen nee! 1989 Stash ST-CD-20
Percussie en strijkers 1997 CIMP
Cubaanse Chant 2000 Jambrio 1002
Balafoon Dans 2002 CIMP
Koel 2002 Jambrio 1008
Niets is verkeerd 2003 CIMP met Odean Pope
Zwart bewustzijn 2005 CIMP
Terug uit ballingschap 2005 Discograaf 6124582
Vuur en water 2007 CIMP met Dylan Taylor -bas
Impressies van Coltrane 2009 Steeplechase

Referenties

  1. , Ron (1994), Ron Wynn (red.), All Music Guide to Jazz , M. Erlewine, V. Bogdanov, San Francisco: Miller Freeman, pp.  370-371 , ISBN 978-0-87930-308-2
  • Kok, Richard ; Brian Morton (2008) [1992]. The Penguin Guide to Jazz Recordings . The Penguin Guide to Jazz (9e ed.). New York: pinguïn. blz. 762-763. ISBN 978-0-14-103401-0.
  • Ruiz, Matthew Ismael (12 januari 2022). "Khan Jamal, vibrafonist die freejazz en fusion op spiritueel vlak samensmolt, is op 75-jarige leeftijd overleden" . Hooivork
    . Ontvangen
    13 januari
    2022
    .
  • "Khan Jamal - Album Discografie" . Alle muziek
    . Ontvangen
    12 januari
    2022
    .
  • Laing, Ralph (1981). Jazz Records: de specialistische labels . 2 . Jazzmedia. P. 413. ISBN 978-87-88043-01-3.
  • Heer, Tom (1992). De jazzdiscografie . Lord Muziek Referentie. P. J-86. ISBN 978-1-881993-01-8.
  • "Khan Jamal - Kredieten" . Alle muziek
    . Ontvangen
    12 januari
    2022
    .